poniedziałek, 25 czerwca 2012

PRZEPIS: Tortillas z kurczakiem


Witajcie!
Dzisiaj niewiele zdjęć z "making of", ponieważ tortillki były awaryjnym pomysłem na obiad, a więc czasu na zdjęcia ledwie starczyło;) Kupne placki okazały się dość małe, ale za to niegrube i stosunkowo elastyczne. Przygotowałam je zgodnie z zaleceniami producenta, czyli namoczyłam i podgrzałam w piekarniku. Największy problem sprawiło mi ich zawijanie, dlatego posłużyłam się folią aluminiową, którą zabezpieczyłam tortille przed rozwinięciem:)

Składniki na 8 małych tortilli:
- 8 placków ( u mnie kupne)
- 2 piersi z kurczaka
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 pomidory
- mała, żółta papryka
- mała czerwona cebula
- sos czosnkowy ( mój ulubiony znajdziecie w tym poście ---> klik )
- sól, pieprz, czosnek, curry
 - olej lub oliwa do smażenia

Kurczaka umyć i pokroić w dużą kostkę, a nawet w paski. Mięso przyprawić solą,pieprzem, czosnkiem i curry. Smażyć na patelni. Warzywa pokroić w kostkę i ułożyć na plackach. Podsmażonego kurczaka położyć na wierzchu, polać czosnkiem i zawinąć tortille. Włożyć na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni.

Smacznego!







a.

niedziela, 24 czerwca 2012

PRZEPIS: Prosty deser jagodowy


Witajcie!
Po dłuższej przerwie spowodowanej powrotem do domu szykuję kilka nowych postów. Na naszym facebookowym profilu można się dowiedzieć co nowego u nas pojawi się w najbliższym czasie, więc kto już widział ten wie, że to nie koniec jagodowych przepisów ;).

W tytule nazwałam to deserem, chociaż może on być również pysznym śniadaniem,  także w wersji light (bez cukru;)). Jedząc jagody przypomniały mi się kolonie z dzieciństwa, gdy w lesie zbierało się jagody do plastikowych butelek i objadało się nimi całą drogę:)

Składniki na 3 porcje:

- szklanka jagód
- duży jogurt naturalny (360g)
- szklanka ulubionych płatków (u mnie Vitelle fit z lidla)
-9 łyżeczek cukru

Jagody myjemy. Przygotowujemy 3 szklanki, w których warstwowo układamy składniki:
1. Jagody
2. Łyżka cukru
3. Jogurt naturalny
4. Płatki
5. Jagody
6. Łyżka cukru
7. Jogurt naturalny

Smacznego!








a.

wtorek, 19 czerwca 2012

PRZEPIS: kakaowy tort naleśnikowy


Ten naleśnik jest dobrą opcją na prosty, szybki deser. Szczególnie w sezonie truskawkowym, kiedy koktajle lub same truskawki z jogurtem przestają być zachęcającą opcją. Mialam ochotę na truskawki z czymś kakaowym. Więc zrobiłam i się dzielę.

Dzisiejszy torcik to jest właściwie ten puszysty naleśnik, tylko niewiele zmodyfikowany.

PRZEPIS:
0,5 szkl mąki
0,5 szkl mleka
1 łyżka kakao
2 jajka
2 łyżki cukru (opcjonalnie)

składniki wymieszać i ubić na puszystą masę. Piec 12-15 min w temp. 190 st. Po upieczeniu podawać z owocami, jogurtem, dżemem.
Na zdjęciu podane z jogurtem greckim, truskawkami i posypane cukrem pudrem.

smacznego!






czwartek, 14 czerwca 2012

PRZEPIS: Kalafior z sosem śmietanowo- serowym


Witam!
Korzystając z tego, że kalafior powoli tanieje zapowiadając zbliżający się sezon na warzywa letnie, postanowiłam zaryzykować i zrobić do niego sos. Pierwszym skojarzeniem był żółty ser, który wraz ze śmietaną i ziołami tworzy ciekawą kompozycję smakową. Od razu zaznaczam, że sos wyszedł mi rzadszy, gdyż nie chciałam dodawać mąki. Jego konsystencja nie zaburzała jednak doskonałego smaku, a jeśli ktoś woli mega gęste sosy niech użyje mąki;)
Kalafior można podać z filetami z kurczaka bez panierki (mięso przyprawiałam jedynie solą i pieprzem i smażyłam na oliwie) oraz z fasolką szparagową.


Składniki:

Kalafior
ser żółty 15 dkg
śmietana 18 lub 30 (duże opakowanie)
kilka gałązek koperku
2 ząbki czosnku
pieprz biały
gałka muszkatołowa
sól
oregano
masło
1/2 szklanki wody


Warzywa myjemy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a koper kroimy drobno. Ser żółty trzemy na tarce i dodajemy do niego śmietanę, przeciśnięty czosnek, szczyptę pieprzu białego, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i oregano. Mieszamy.
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej rozdrobniony kalafior na 8 min.  Na patelni roztapiamy masło i wlewamy sos. Podlewamy wodą. Gdy całość połączy się, a ser się stopi, dorzucamy koperek i trzymamy na patelni jeszcze troszkę. Odcedzamy kalafior. Kalafior możemy zapiekać w sosie w piekarniku lub wrzucić go na patelnię wraz z sosem. Ja skorzystałam z tej drugiej opcji :) Do sosu można również dodać odrobinę bułki tartej.

Smacznego!








a.

poniedziałek, 11 czerwca 2012

PRZEPIS: Zapiekane pieczarki z serem i szynką



Koreczki z zapiekanymi pieczarkami pojawiają się u mnie  niemal na każdej imprezie. Wjeżdżają na stół cieplutkie w środku przyjęcia, gdy goście już dokańczają inne smakołyki. Miłym zaskoczeniem jest to, że są podawane na ciepło. Każdy się na nie skusi i tak jak się pojawiły też prędko znikają.  Idealna przekąska i przystawka na ciepło.

Składniki:
Pieczarki
Ser żółty w kostce 
Szynka konserwowa
Pomidorki koktajlowe (można je pominąć i pieczarki dalej będą pyszne)
Wykałaczki


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury o. 220 stopni.

Pieczarki myjemy, obieramy i odkrajamy "nóżki". Ser kroimy w kostkę o wielkości dopasowanej do rozmiaru pieczarki. Do tego dania najlepiej kupować większe pieczarki, bo na nich łatwo mieszczą się składniki i ser nie wypływa. Oczywiście nie należy popadać ze skrajności w skrajność, bo ciężko naszym gościom będzie wsadzić do ust takiego "olbrzyma".
Haha, serio, Wam też to tak brzmi?
Kostki sera (ok. 1,5 x 1,5 cm)  układamy na kapeluszach, a na nich pokrojone plasterki szynki i połówki pomidorów. Całość przebijamy wykałaczką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut.  Możemy posypać ziołami.

Smacznego!











a.

sobota, 9 czerwca 2012

PRZEPIS: Chleb bananowy


Psujące się banany nie wyglądają zachęcająco. Jakieś półtora roku temu natknęłam się na przepis chlebka bananowego, i od tamtego czasu widok czarniejącego banana nie powoduje we mnie wyrzutów sumienia i karczemnych myśli, że znowu zmarnowałam jedzenie.
Do upieczenia potrzebna jets najlepiej blaszka keksówka.

A pieczone banany roznoszą przyjemny zapach po całym domu, po wyciągnięciu bochenka niepostrzeżenie zniknie przynamniej połowa po pierwszym spróbowaniu. Najmniej przyjemny jest fakt czekania, aż ostygnie. Ale co tam., odwdzięczy się z nawiązką.

PRZEPIS: 1 bochenek

2 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 czarniejące banany, rozgniecione
2 jajka
110 g masła
1 szkl cukru
150 g czekolady (1 gorzka, 0,5 mlecznej)
80 g orzechów włoskich
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżki likieru orzechowego (opcjonalnie)

Nastawić piekarnik na 180 st.C.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. W mikserze ubić masło aż będzie puszyste, stopniowo dodająć cukier. Zostawić mikser na najwyższych obrotach na około 5 minut. Następnie dodać pojedynczo 2 jajka, w odstpie 1-2 minut, żeby mikser każdorazowo roztrzepał jajko, rozgniecione banany, esencję waniliową i likier. Zmniejszyć obroty na wolne, dodać suche składniki tylko do wymieszania z mokrymi. Na koniec szpatułką wymieszać ciasto, dodać grubo posiekane orzechy włoskie i pokrojoną czekoladę, również w większe kawałki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tartą (nadmiar wysypać odwracając blaszkę "do góry nogami").
Piec około 1 h, lub więcej - do momentu aż włożony do środka patyczek po wyjęciu będzie czysty.








Dobrego smaku! :)

czwartek, 7 czerwca 2012

PRZEPIS: Zapiekana cukinia z nadzieniem

Witam!

Spieszę się na spotkanie z Falką, więc dzisiaj podam same konkrety i wspomnę, że pracuję nad fajnymi przekąskami z owocami (truskaweczki) i mam nadzieje, że niedługo zobaczycie efekty.
Zapiekane cukinie są super na obiad, przekąskę, a także jako przystawka na imprezę.

Składniki:
4 duże cukinie
papryka
ok. 0.5 kg mięsa mielonego
250 g pieczarek
mozzarella
pomidory (użyłam te w puszce)
 czosnek
sól
pieprz
bazylia
oregano
oliwa do smażenia

Cukinie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy przy pomocy łyżki. Miąższ odkładamy do miseczki- zostanie użyty do nadzienia. Pieczarki, paprykę i miąższ cukinii kroimy w kostkę.  Mięso przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, bazylią i oregano, następnie smażymy na oliwie. Gdy mięso będzie prawie podsmażone, wrzucamy paprykę, a następnie cukinię i pieczarki. Podczas gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory i doprawiamy ziołami do smaku. Pozostawiamy na patelni aż warzywa całkowicie zmiękną. Wydrążone cukinie układamy na blaszce lub w pojemniku żaroodpornym i opiekamy ok. 10 min w temp. 220 stopni. Opieczone cukinie wypełniamy nadzieniem, a na wierzch kładziemy plasterki sera mozzarella. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. 

Smacznego!

P.S. Mam nadzieję, że w pośpiechu niczego nie pominęłam;)












a.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...