wtorek, 28 lutego 2012

PRZEPIS. puszyste naleśniki


Dziś nie będzie żadnej recenzji z miejsca, a sprawdzony przepis na śniadanie/deser, jak kto sobie życzy . Natknęłam się na niego wczoraj przeglądając jedną z 1 mln stron dziennie (hello, internet!) i aż po dzisiejszy poranek cały czas za mną chodziły. Myślę, że zdjęcia mówią same za siebie, ale dodam, że było pyszne i ślinka mi cieknie na samą myśl o nich!

PRZEPIS NA PUSZYSTE NALEŚNIKI:

2 jajka
1/2 szkl mleka
1/2 szkl mąki
odrobina cynamonu
odrobina soli
1 łyżka masła/margaryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie, na słodko)

Rozgrzać piekarnik do 220 st. W momencie, kiedy on będzie się nagrzewał ubić w misce razem jajka, mleko, później dodać mąkę, cynamon i sól. 
Rozpuścić masło w małej tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, nad wrzątkiem. Później na to roztopione masło wylać wcześniej ubite ciasto na naleśniki i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-12 min. 
Po wyciągnięciu z piekarnika może lekko opaść, ale to normalna kolej rzeczy. Podawać po upieczeniu, z dżemem/owocami/cukrem pudrem. Jak kto lubi. ;-)
SMACZNEGO!







f.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...