środa, 29 lutego 2012

PRZEPIS: Lekka przekąska, czyli grzanki z warzywami i fetą


 
To proste danie powstało bardzo spontanicznie i jest idealne dla tych, którzy chcą zjeść lekko i nie mieć na sumieniu kalorycznej bomby. Z pewnością każdy ma przepis na swoje ulubione grzanki. Ja robiłam je w takim wykonaniu po raz pierwszy, ale z pewnością kiedyś to powtórzę. Przepis można wykorzystać podczas niespodziewanej wizyty gości a w razie braku składników,  zastąpić je innymi;)

PRZEPIS

chleb tostowy pełnoziarnisty, zwykły lub tak, jak w moim przypadku zwykły razowy -6 kromek
pół opakowania sera feta
pół pomidora
mała cukinia
garść oliwek
rukola
bazylia, tymianek, oregano
sos czosnkowy

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 stopni a w międzyczasie przygotowujemy grzanki.
Myjemy rukolę i pozostawiamy do oschnięcia. Kroimy fetę, cukinię, pomidora w dość drobną kostkę a oliwki w plasterki. Wszystkie składniki (za wyjątkiem rukoli, którą dodamy później) równomiernie rozkładamy na kromkach chleba. Przyprawiamy ziołami i układamy na blaszce, następnie wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Po wyciągnięciu obsypujemy rukolą.
Wielbiciele sosów mogą dodać sos czosnkowy lub ulubiony ketchup.
W kolejnych postach postaram się podać przepis na pyszny, domowy sos czosnkowy.

Smacznego!











a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...