czwartek, 1 marca 2012

PRZEPIS. pizzerki z mozzarellą, szynką i rukolą


"Będziemy za 2 h, do zobaczenia!" - taki telefon dostałam od Rodziców, więc oznaczał posprzątanie mieszkania, zrobienie zakupów i przygotowanie czegoś dobrego na obiad. Biorąc pod uwagę fakt, że sprzątanie zazwyczaj idzie mi nieco opornie niż powinno, założyłam, że najmniej czasu przeznaczam na gotowanie. Lubię to robić, więc sporządzenie czegoś zjadliwego na szybko nie oznaczało super wyzwania. W takich okolicznościach zawsze sprawdza się u mnie ten przepis, tylko zawsze zmieniam dodatki. Przygotowanie tego nie jest pracochłonne, ale ciasto potrzebuje około 1 h na wyrośnięcie, więc najlepiej zacząć je przygotowywać ok 2 h przed planowanym podaniem, później w czasie wyrastania, zająć się innymi rzeczami.
Jakoś same czarne oliwki, z rozmarynem, mimo mojej niemałej sympatii dla nich, nie przekonują mnie na placku, więc położyłam to, na co miałam ochotę, ale nie przesadziłam z ilością. Nie chciałam zrobić zapiekanki.
Z powodu braku czasu musiałam pominąć zrobienie domowego sosu pomidorowego, dlatego też zastąpiłam go keczupem. Innym razem sos. Może nie jest to godzien ekwiwalent sosu, ale też dobry.

PRZEPIS:
Ciasto - wg tego przepisu


Dodatki: 
1 kulka mozzarelli
kilka plastrów żółtego sera
przyprawy (ja dałam oregano i zioła prowansalskie)
kilka plasterków szynki
keczup do rozsmarowania na wierzchu ciasta
(te składniki mogą być wg uznania i ochoty, kluczem jest przepis na ciasto, które zawsze wychodzi ;-)


Po upieczeniu pizzerek nakładam na nie garść rukoli. Lubię potrawy z kolorem zielonym, no i rukolę samą w sobie, dlatego będzie niejednokrotnie tutaj witała. :D A danie idealne do przygotowania na szybko,  tylko trzeba wziąć pod uwagę, wcześniej już wspomniany, czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta drożdżowego, czyli ok 1 h.

SMACZNEGO!




f.

1 komentarz:

  1. wygladaja taaak smakowicie!! zjadlabym z dziesiec! :> omnomnom!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...