poniedziałek, 12 marca 2012

PRZEPIS: Ciabatta! kanapka na ciepło z łososiem + sos czosnkowy


Witam!
Tak, jak wcześniej obiecałam, podam  uniwersalny przepis na domowy sos czosnkowy: do pizzy, frytek, sałatek, warzyw, a także do ciabattki. Oprócz sosu, sycąca i smaczna kanapka na ciepło :) Nie mogę doczekać się wiosny!

Sos czosnkowy (duża porcja):

2 duże łyżki majonezu
jogurt naturalny 125 g
3 ząbki czosnku
szczypta oregano
szczypta tymianku
2,3 szczypty pieprzu czarnego

Czosnek przeciskamy przez praskę, lub, jeśli ktoś woli drobniej, kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do przygotowania tego sosu koniecznie stosujmy naturalny czosnek. Ten granulowany już nie jest taki zdrowy, a jego walory smakowe są zdecydowanie mniejsze.

Kanapka:

bułka ciabatta
łosoś wędzony (może być sałatkowy;) )
pomidor
ser camembert
sos czosnkowy

 Bułkę kroimy, a jej dolną część smarujemy sosem czosnkowym tak, aby nie było go zbyt wiele. Następnie układamy łososia, pomidory (koktajlowe smakują super w tej kombinacji) i ser. Kanapkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na ok. 15-20 min.

SMACZNEGO!








a.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...