sobota, 10 marca 2012

PRZEPIS: Omlet z warzywami




Witam!
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Dobrze o tym wiem a jednak często zdarza mi się wyjść z domu bez niego, bo czas, który mogłabym poświęcić na przyrządzanie posiłku po prostu przesypiam.
W czasie weekendu, gdy większość z nas ma wolne, można się porządnie wyspać a dodatkowo poświęcić dłuższą chwilę na przygotowanie apetycznego śniadania. 

Omlet z warzywami (porcja na 3,4 osoby)

6 jaj
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 cebula
pół szklanki mleka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
bazylia
oregano


Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Jajka rozbijamy, mieszamy z przyprawami i mlekiem, następnie lekko ubijamy. Całość łączymy i smażymy na małym ogniu. Gdy spód omletu jest już ścięty a wierzchnia jego warstwa jest dalej płynna, przewracamy omlet na drugą stronę. Nie należy przejmować się tym, że nie zawsze omlet przewróci się idealnie:) Nawet jeśli lekko się rozerwie to zdecydowanie nie wpłynie na jego walory smakowe;) Po przewróceniu smażymy jeszcze parę minut.

SMACZNEGO!




a.

2 komentarze:

  1. Kochane co za omlet!! Teraz tylko mojego B. musze przekonać do tego smakołyku;) a moja droga A. tu masz wszytskie linki do Zafona jakiego przeczytałam http://terazczytam.blogspot.com/search/label/Zafon%20Carlos%20R.

    za niedługo jeszcze się "Gra Anioła" znajdzie bo już mam zakupiona ino w kolejce długaśnej czeka na przeczytanie:):)

    Pozdrawiam tym razem ze Ścinawki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. a co do postcrossing'u to Falka ma całkowitą rację, co prawda nie dostaliśmy jeszcze żadnej kartki ale już wysłaliśmy i czekamy z mega niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...