poniedziałek, 5 marca 2012

PRZEPIS: Chrupiący kurczak z sosem słodko-kwaśnym


Wiele osób błędnie kojarzy to danie z tradycyjną kuchnią chińską. Dlaczego błędnie? Odpowiedzi szukałam na wielu stronach o tematyce kulinarnej, ale by nabrać 100 % pewności należałoby zapytać rodowitego Chińczyka :P Kurczak słodko-kwaśny pojawia się w wielu odsłonach. Najbardziej nam znana jest ta europejska wersja  potrawy, czyli kawałki kurczaka pływające w sosie z kawałkami warzyw. Z tego co udało mi się dowiedzieć, Chińczycy jedzą to trochę inaczej. Kawałki mięsa są obtaczane w cieście i smażone na głębokim oleju a sos to raczej warzywa przyrządzone na słodko i kwaśno.
...a żeby nie było zbyt łatwo, poniżej przedstawiam przepis w jeszcze innej wersji:


2 duże piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 czerwone cebule

4-5 plastrów ananasa z puszki + zalewa z puszki
2 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru (2 cm)
Łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżka sosu sojowego
Łyżka octu 

Woreczek ryżu jako dodatek





Kurczaka, paprykę, cebulę i ananasa kroimy w kostkę. Czosnek i imbir kroimy w plasterki. Kurczaka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i obtaczamy w mące a następnie smażymy na dużej ilości oleju. Gotowe kawałki mięsa układamy na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Cebulę szklimy, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i dolewamy zalewę z ananasa. Dusimy parę minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ananasa, czosnek, imbir i ocet a następnie łyżkę koncentratu pomidorowego i sosu sojowego. Całość mieszamy i gotujemy jakieś 15-20 minut.

Podawać zmieszane z kurczakiem.




A oto mój sposób na szybkie usuwanie środka z papryki:
1. Przytrzymujemy paprykę a kciuki wbijamy w jej górną część tak, aby ją wcisnąć do środka.





2. Kciuki wkładamy do papryki i rozrywamy ją na pół.



3. Usuwamy część środkową, nasiona wypłukujemy.



SMACZNEGO!!!
a.

1 komentarz:

  1. no to dzień dobry :)
    kurczak wykonany zgodnie z podanym przepisem, i obiektywnie stwierdzam że...
    przepis znam z kurczakiem bez ciasta i z żywym ananasem który przy krojeniu puszcza soki których można użyć a jeśli ich nie wystarczy do wlania do potrawy to można w wyciskarce zgnieść kilka ćwiartek i załatwi to sprawę,
    teraz wracając do ciasta w przepisie bez otaczania mięsa w mące jest po pierwsze mniej roboty, bo niema potrzeby odcedzania i wykładania kurczęta na papier [niema też do mycia kilku dodatkowych naczyń (: ], po dwa jest ciut zdrowiej (bez mąki i wysokiego tłuszczu) staram sie tego unikać.


    natomiast przepis bardzo smaczny, polecam, a jeśli kogoś nie odstrasza kilka dodatkowych naczyń śmiało można próbować z przepisem powyżej. Na stronkę zaglądnę w przyszłym tyg. jak dobrze pójdzie przetestuje kolejny przepis może tym razem taki którego nie znam :)
    pozdr i smacznego ( :
    dd

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...