piątek, 9 marca 2012

PRZEPIS: Kosteczki ziemniaczane


Ziemniakom w tej postaci naprawdę ciężko się oprzeć. One są jak chipsy/paluszki, na jednym nie skończysz... Dobre jako przekąska podczas imprezy, lub jako dodatek do dania mięsnego, czy sałatek. Do wszystkiego właściwie. A czas na wykonanie niedługi. I wykonanie bardzo proste.

PRZEPIS:
3 ziemniaki średniej wielkości
sól, cukier, pieprz, papryka ostra, oregano
kilka łyżek oliwy z oliwek/oleju
2 ząbki czosnku

Ziemniaki obrać, pokroić w kostki, posolić. Dodać pokrojone ząbki czosnku i 1 łyżeczkę cukru (później będzie się lekko karmelizował podczas smażenia ziemniaków, co spowoduje że będą chrupkie). W garnku gotować przez 10 min. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić wcześniej lekko podgotowane kostki ziemniaczane, posypać papryką ostrą, oregano i smażyć do momentu, w którym nie bedą gotowe do zjedzenia, wraz z chrupiącą skorupką. Co jakiś czas mieszając.
Podałam przełożone sosem z gorgonzoli.

Smacznego!


f.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...