czwartek, 22 marca 2012

PRZEPIS: Jabłkowa tarta


Sezon na jabłkowe desery oficjalnie rozpoczęłam. I właściwie zapoczątkowałam. Kiedyś słowo deser łączyłam nie z owocami, a tylko i wyłącznie z czekoladą (MILKA time? yes, please ;). Ale nastał sezon prawie wakacyjny i owoce są nieustannym składnikiem codziennych zakupów, nastał i okres na przepisy z owocami.
Tak więc dziś na moim stole pojawiła się ta oto tarta. W towarzystwie jabłek i smaku wanilii.

PRZEPIS:

Masa budyniowa (żeby ciasto było wyższe, następnym razem podwoiłabym składniki)
250 ml mleka
pół laski wanilii, z ziarenkami
2 duże żółtka
60 g cukru pudru
2 łyżki mąki
cynamon

Na małej patelni doprowadzić mleko, laską wanilii i oddzielonymi od niej ziarenkami do wrzenia. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut..
W średniej misce, ubić żółtka i cukier do momentu, aż nie zgęstnieje i nie będzie grudek. Dodać mąkę przesianą i wymieszać dobrze. Stopniowo dodać ciepłe mleko z wanilią, cały czas mieszając, dopóki się dobrze składniki nie połączą. Wlać tą miksturę ponownie na patelnię i na małym ogniu zagotować, dopóki nie zrobi się budyń, około 5 minut, mieszając szpatułką cały czas. Zdjąć z ognia , przykryć folią aluminiową, żeby nie zrobił się na wierzchu kożuch i odstawić, żeby wystygło, później schować do lodówki.

Spód ciasta i masa jabłkowa
4 średnie jabłka
brązowy cukier
1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g (zimne)

Okrągłą formę wysmarować tłuszczem, odstawić. Obrać jabłka i pokroić w ósemki. Po umyciu wyłożyć na blaszce z piekarnika, na papierze do pieczenia, posypać cukrem brązowym i cynamonem i piec ok. 20 min na 160 stopni C. Wyjąc ciasto z lodówki, rozwinąć i posypać lekko mąką. Wałkiem je lekko rozwałkowac i wyłożyć formę. Cały spód i boki tak, żeby pokryło powierzchnię i wystawało ponad. Ponakłuwać je widelcem i odstawić

Brzoskwiniowy wierzch
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
15 ml wody
1 duże żółtko
1 łyżka mleka
cukier brązowy, cynamon

Nagrzać piekarnik do 220 st. C. W tym czasie wyjąć masę budyniową z lodówki, wylać na formę z ciasta francuskiego, na to ułożyć w dobrowolny sposób jabłka. Ubić żółtko z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem resztkę ciasta francuskiego, które wystaje ponad masę, żeby się dobrze zarumieniło podczas pieczenia i nie wyschło. Piec około 50 min.
Przed końcem pieczenia przygotować brzoskwiniowy wierzch, tj. rozgrzać na patelni dżem z wodą i gotować do momentu, dopóki nie będzie płynne.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, polać od razu na wierzch brzoskwinie.
Kiedy ostygnie wyjąć z formy. Serwować z lodami waniliowymi. ;-)








f.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...