Witam!
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki, którą udało mi się kupić na wyprzedaży (Raymond Blanc- Łatwa kuchnia francuska). Jak podaje jej autor, prezentowanie danie pochodzi z regionu Franche- Comté, położonego we wschodniej części Francji. Wiele osób nie lubi szpinaku, ale ja jestem zdania, że dobrze przyrządzony może posmakować każdemu :) Oprócz szpinaku, danie jest bogate w ser i śmietanę. Aby je nieco urozmaicić, możemy dodać coś mięsnego do środka- autor poleca plasterek szynki. W moim wykonaniu naleśniki są bezmięsne, ale mimo tego bardzo smaczne!
Składniki
Naleśniki:
50 g masła
2 jaja
200 ml mleka
100g mąki
posiekany szczypiorek
posiekana natka pietruszki
olej lub oliwa do smażenia
sól, pieprz
Farsz:
400 g szpinaku
200 g młodych pieczarek
50 g sera gruyére startego na tarce o drobnych oczkach
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Sos:
400 ml śmietany kremówki lub, jeśli chcemy zjeść lżej, jogurtu naturalnego
gałka muszkatołowa
ser gruyére do posypania
1. Przygotowanie ciasta
Masło należy rozpuścić na patelni i odstawić do ostygnięcia. Jajka, mleka, mąkę, sól i pieprz wymieszać na gładką masę. Następnie dodać masło i dalej mieszać. Pod koniec dodać pokrojony szczypiorek i pietruszkę, odstawić na chwilę.
2. Przygotowanie farszu
Szpinak smażymy na patelni ciągle mieszając, następnie dodać pieczarki, czosnek, pieprz i sól. Pod koniec smażenia, gdy już pieczarki będą miękkie, dodajemy ser i smażymy jeszcze przez chwilkę aż się stopi. Odstawiamy i zaczynamy rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Naleśniki smażymy i nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy je w naczyniu do zapiekania dość ciasno.
4. Przygotowujemy sos
Śmietanę lub jogurt łączymy z gałką muszkatołową i polewamy naleśniki. Posypujemy z wierzchu pozostałą częścią sera. Zapiekamy w piekarnik 20 min.
SMACZNEGO!
a.
Czesto korzystamy z tego przepisy I ten ksiazki,nalesniczki sa przepyszne,polecam.
OdpowiedzUsuń