Witam!
Niedawno, będąc na zakupach, zaopatrzyłam się w kilka
kuchennych drobiazgów. Pośród nich znalazła się powlekana powłoką teflonową
forma do tarty z wyciąganym dnem. Nie
upłynęło wiele czasu nim postanowiłam ją wypróbować, więc dzisiaj prezentuję
……tartę z warzywami.
Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.
Wypełnienie:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 duże pieczarki
1 czerwona cebula
Brokuł
Ser feta- pół opakowania
Ser mozzarella- opakowanie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Olej
Bazylia, oregano, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Sos:
Szklanka śmietany
Jajko
Sól i pieprz
Ciasto przygotowujemy wg. przepisu i wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy wypełnienie.
Ciasto przygotowujemy wg. przepisu i wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy wypełnienie.
Paprykę i cebulę
kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Brokuł podgotowujemy i dzielimy na
mniejsze części. Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy paprykę,
pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusimy przez chwilę. Po chwili możemy dodać
koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy.
Ciasto wykładamy równomiernie na formę i nakłuwamy widelcem.
Wkładamy na 5-10 min do piekarnika (220 stopni).
Gdy ciasto się zapieka, przygotowujemy biały sos. Do
śmietany wbijamy jajko i doprawiamy sos solą i pieprzem. Mieszamy i odkładamy
na moment.
Po 5-10 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na
nie wypełnienie z warzyw. Następnie układamy brokuły, ser mozzarella i feta. Na
koniec zalewamy białym sosem.
Tartę wkładamy do piekarnika na 30 min. Temperatura
pieczenia to 220 stopni.
Właśnie wytarłam ostatnie okruszki z ust i z czystym sercem mogę stwierdzić, że przepis jest rewelacyjny. Ja dodałam jeszcze kawałki kurczaka, którego nie wykorzystałam do końca we wczorajszym obiedzie.
OdpowiedzUsuńPonadto mój 'gaj', który nie jest wielkim fanem warzyw wcina już trzeci kawałek tarty i wcale nie jestem przekonana, że dzisiaj będzie to ostatni :) Pychotka!