wtorek, 13 marca 2012

PRZEPIS: Miss Mini Szarlotka


Jabłka z cynamonem w cieście zawsze powodują nieodpartą pokusę skuszenia się. Świeżo posypane cukrem pudrem , w wersji mini, w której jedzenie zawsze wydaje się być słodsze, są jednym z moich ulubionych deserów. Chociaż sposobów podania oraz przepisów na nią jest nieskończenie wiele. Oto jeden z nich (na pewno nie jedyny, który tu będzie). 

PRZEPIS (3 małe szarlotki w kokilkach)

KRUCHE CIASTO:
100g mąki
80 g masła (zimnego, pokrojonego w kostki )
szczypta soli
szczypta cukru
2-3 łyżki bardzo zimnej wody

WYKONANIE.
Przesianą wcześniej mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać kostki masła i na stolnicy nożem masło pokroić na mniejsze kawałki, mieszając zarazem z mąką, do momentu, dopóki nie zostają małe kawałki masła. Dodać stopniowo łyżki wody, do momentu dopóki ciasto nie zacznie się sklejać. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że ciasto będzie twarde. Ugnieść je tak, żeby były widoczne malutkie cząstki masła w nim. Nie za długo. Ukształtować w kulkę i zawinięte w folię odłożyć do lodówki. W tym czasie zrobić nadzienie.

NADZIENIE:
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki masła
1/2 łyżki cynamonu
2/3 szkl brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
szczypta soli
1/2 łyżki cukru waniliowego/esencji waniliowej
1 jajko+1 łyżka mleka

Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Roztopić na patelni masło i dodać jabłka. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty, mieszając. Dodać cynamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Smażyć kolejne 5-6 minut na małym ogniu. Na koniec wymieszać łyżkę mleka z łyżką mąki w szklance i dodać do nadzienia, żeby je lekko zagęścić.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Jeżeli będzie się kleiło, dodać mąkę. Kokilki wyłożyc papierem do pieczenia i do każdej włożyć płatek ciasta w taki sposób, żeby trochę na krawędzi wystawało. Nałożyć do każdej nadzienie. Rozwałkowaną mniejszą część ciasta podzielić na dwa płatki i przykryć kokilki. Ja na jednej zrobiłam kratkę, drugą przykryłam całą, nacinając nożem kilka pasków, sklejając z wystającą częścią ze spodu. Posmarować wierzch każdej roztrzepanym jajkiem wymieszanym z jedną łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190 st.C około 40 minut. Jeżeli będą niedopieczone z góry, pieć kilka minut więcej.

Smacznego!









f.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...