środa, 5 czerwca 2013

pasta orzechowa.



żeby zrobić coś z orzechami włoskimi, miałam w głowie od jakiegoś czasu.
robiłam dzisiaj tacos i tak pomyślałam, że do środka coś z orzechami będzie idealne.
sos? hmm, za rzadki. więc jakąś pastę najlepiej by było. i jest.

na marginesie: 
dobra jest do surowych warzyw pokrojonych w paski, można ją stosować tak jak hummus.
do makaronu też, jednak wtedy koniecznie coś ostrego/pikantnego dla skontrastowania smaku.


PRZEPIS
180 g obranych orzechów włoskich
150 ml mleka
2 kromki ciemnego pieczywa
30 g startego parmezanu
3-4 łyżki oleju lnianego OLEOFARM (lub orzechowego)
pół ząbka czosnku
sól, pieprz

orzechy włoskie uprażyć na patelni do czasu, aż zacznie pachnieć mocnym ich aromatem.
kromki chleba obrać ze skorupki i sam miąższ wrzucić do mleka, aby nim nasiąknął.
następnie do blendera wrzucić orzechy, ząbek czosnku, chleb z mlekiem, parmezan i wszystki zmiksować. na koniec dodać olej lniany, sól i pieprz (do smaku) i przez chwile ponownie zmiksować, aby się składniki dobrze wymieszały. i to już koniec.




 







2 komentarze:

  1. Pyszna pasta, a do tego zdrowa, bo z lnianym olejem.. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice Info! There are many people who are using the junk car services and have a great experience.

    Junk Your Car | Cash for Junk a Car | Selling Junk Cars for Cash

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...