Dobre z masłem. Na słodko lub słono.
Z podanej ilości ciasta zrobiłam około 10 szt średniej wielkości bułek.
PRZEPIS
Adaptacja przepisu White Plate
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej tortowej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
20 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem
siemie lniane, otręby, ziarna słonecznika na wierzch bułeczek
Drożdże wymieszać z cukrem i odłożyć na 10 min, aby zestartowały.
Pozostałe składniki wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto.
Odłożyć do miski wysmarowanej oliwą lub olejem, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 h.
Z wyrośniętego ciasta ufurmować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zależnie od preferencji, więcej małych lub mniej dużych. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać siemieniem lnianym/otrębami/słonecznikiem/sezamem.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C
Piec 10-15 min, zależnie od wielkości bułeczek.
Smacznego!
świetne bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńporwalabym jedną na śniadanko;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
piękne światło na zdjęciach...kojarzy mi się z letnim porankiem na wsi - nawet nie wiem dlaczego :-)
OdpowiedzUsuńA bułeczki są niesamowicie apetyczne...