środa, 5 września 2012

PRZEPIS: Rogalik z prosciutto i rukolą


Wspominałam już nie jeden raz, że uwielbiam rukolę. Jej gorzko ostry smak idealnie dla mnie przeplata się z innymi w połączenie, które nigdy nie jest ani nudne, ani mdłe.
Tak więc dzisiaj przedstawiam ją w propozycji śniadaniowej w połączeniu z prosciutto, jajkiem i pomidorkami na rogaliku z ciasta francuskiego. "Absolutna klasyka śniadaniowego gatunku". ;-)

Rogalik z prosciutto i rukolą

rogalik z ciasta francuskiego
rukola
prosciutto
pomidorki koktajlowe (najlepiej te wcześniej pieczone w piekarniku z przyprawami, użyte na zimno następnego dnia - niedługo wrzucę osobnego posta ich dot.)
jajka po benedyktyńsku (zależnie od tego ile porcji chcemy przygotować)
1 łyżki octu (użyłam jabłkowy)
sól, pieprz

Zacząć od przygotowywania jajek. Przepis wzięłam z tej strony.
"Do garnka o wysokości ok. 20 cm nalać wodę do połowy. Doprowadzić do wrzenia, wlać ocet. Zmniejszyć płomień tak, by woda z octem była na granicy wrzenia. Wbić jajko/-a po jednym, delikatnie przegarniając wodę wokół łyżką. Obgotowywać jajka przez około 2-3 minuty. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne. Wyjąć jajka po jednym łyżką cedzakową. Włożyć do garnka z zimną wodą, aby zastopować proces gotowania (na chwilkę, w tym czasie przygotowujemy rogalik i pozostałe składniki)."

Na przekrojony rogal układać rukolę, szynkę, jajko i pomidory. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem.

SMACZNEGO!




f.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...