czwartek, 13 września 2012

PRZEPIS: Krem z dyni z parmezanem i grzankami




  Dynię polubiłam jakieś 3 lata temu, gdy po raz pierwszy ją dostałam. Po powrocie do domu szukałam przepisów na dania z dyni i po kilku modyfikacjach ukształtował się przepis na mój ulubiony, jesienny, rozgrzewający krem z dyni. Sezon na dynię dopiero się rozpoczął, wiec postaram się podać jeszcze parę pomysłów na jej wykorzystanie. W ubiegłym roku, gdy jeszcze nasz blog kulinarny nie istniał, ale sympatia do gotowania już nie była nam obca, przygotowałyśmy z Falką pyszne pesto z dyni oraz foccacię. Ślinka mi cieknie na samą myśl o tych rarytasach:)

Wykorzystanie dyni 

Aby w pełni wykorzystać dynię, należy poświęcić trochę czasu na jej obróbkę, bowiem jest to dość czasochłonne zajęcie. Dynię myjemy i kroimy na pół. Wyciągamy pestki, które można umyć z miąższu i wysuszyć w piekarniku.
Pestki z dyni stanowią bardzo smaczną i zdrową przekąskę.
Połówki dyni kroimy w półksiężyce tak, jak arbuza, co ułatwi nam oddzielanie miąższu od skóry i dalsze krojenie. Należy zachować ostrożność, gdyż dynia jest twarda i ciężko się ją kroi. Do większości potraw z dyni potrzebne nam będą kostki o bokach ok. 2cm.


Składniki na krem z dyni:

ok. 1,5- 2 kg miąższu z dyni (uzyskamy go z dyni o wadze lekko ponad 2 kg)
3 litry bulionu
1 cebula
2 serki topione śmietankowe
pieprz cayenne
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ewentualnie gałka muszkatołowa
starty parmezan
zioła (oregano, tymianek, bazylia)

Przygotowujemy dynię wg opisu powyżej.  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Bulion gotujemy i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię oraz cebulkę. Gotujemy aż dynia zmięknie. Następnie dodajemy serki topione, które przecieramy przez sitko. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem zwykłym oraz cayenne dla otrzymania ostrzejszego, rozgrzewającego smaku. Aromat korzenny uzyskamy dzięki gałce muszkatołowej. Gotujemy jeszcze chwilkę. Przed podaniem krem ucieramy blenderem lub przecieramy większe kawałki dyni przez sitko dla uzyskania kremowej konsystencji. Posypujemy krem startym parmezanem i ziołami.

Zupa krem z dyni sama w sobie jest smaczna i sycąca, aby jednak urozmaicić nieco to danie, krem podaję z grzankami.



Składniki na grzanki:

Kilka kromek chleba, bagietka lub bułka pokrojona w poprzek
Ulubiony ser
Oregano, tymianek, bazylia
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczywo kroimy. Do kubka lub miseczki wlewamy oliwę, do której wsypujemy zioła, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Odstawiamy na chwilę. Ser kroimy w paski lub trzemy na tarce. Pieczywo delikatnie smarujemy oliwą z ziołami, kładziemy ser i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Po wyciągnięciu możemy dodatkowo posypać ziołami.

Smacznego!!











Dyniowe przysmaki

a.

3 komentarze:

  1. Tak pięknie zaprezentowałaś to danie, że nie pozostaje mi nic innego jak skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite zdjęcia ;) Krem naprawdę kusi!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne zdjecia - a krem z dyni uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...