Ich chłodniej na dworze, tym większa ochota aby lekkie, warzywne zupki zastąpić gęstymi, rozgrzewającymi kremami. Zainspirowana pewną nadmorską knajpką, postanowiłam po raz pierwszy zrobić zupę cebulową o konsystencji kremu. Efektem był gęsty, aromatyczny krem, którego smak idealnie przełamywały serowo- ziołowe grzanki.
Składniki na krem z cebuli:
Cebula 6 sztuk
2-2,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
olej, oliwa do smażenia
Gotujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i jeszcze na pół.Czosnek kroimy w plastry.Rozgrzewamy patelnię, na której szklimy powoli cebulę. Dla szybszego efektu można posypać cebulę solą. Pod koniec dodajemy czosnek, który również podsmażamy. Zeszkloną cebulę wrzucamy do bulionu i dusimy 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką w kubku i dolewamy trochę zupy, dalej mieszając. Do garnka wlewamy zawartość kubka i mieszamy zupę. Gotujemy jeszcze chwilkę. Na koniec pozostało nam tylko użyć blendera, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu.
Najlepiej podawać z grzankami. W poprzednim poście znajdziecie przepis na grzanki z serem i ziołami , radzę w tym przypadku zamiast zwykłego sera użyć parmezan;)
Smacznego!
a.
nie jest moja ulubiona zupa, pomimo że kocham cebulę na swiezo ale na zimę spisuje się idealnie
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem cebulowy - musze zrobic w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem co będzie jutro na obiad :) wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń