niedziela, 18 listopada 2012

PRZEPIS: Quiche z cukinią, pomidorem i oliwkami



Jedna z moich ulubionych przekąsek:) Quiche świetnie sprawdza się na pikniku, ponieważ smakuje wyśmienicie prosto z piekarnika, a także na zimno. Zarówno quiche jak i wszelkiego rodzaju tarty są bardzo popularnym daniem w kuchni francuskiej. Tym, co je rozróżnia jest śmietanowo-jajeczna zalewa, którą dodajemy do quiche oraz wersje smakowe. Quiche podawane jest jedynie w wersji wytrawnej, podczas gdy z tartami możemy więcej eksperymentować dodając owoce i podając je jako deser:)  Najbardziej znaną odmianą quiche jest Placek lotaryński - Quiche lorraine, zawierający m.in. boczek, sos bolognese i różne odmiany sera. Może kiedyś go wypróbuję w takiej wersji,a tymczasem piekę inną,  skomponowaną  na bazie składników mojej ulubionej pizzy:)


Składniki:

Ciasto:
 250 g mąki
120 g masła
50 ml wody
żółtko
sól

Wypełnienie:
1 cukinia
1 pomidor
garść czarnych oliwek
2 kulki mozzarelli
boczek (opcjonalnie)
2 jajka
szklanka śmietany
sól, pieprz
zioła

Ciasto: 
Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką. Najlepiej, gdy masło jest chłodne. Dodajemy żółtko, wodę i większą szczyptę soli, ugniatamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinkę, aby się schłodziło.

Wypełnienie: 

Cukinię, pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Rozdzielamy mozzarellę i kroimy boczek w kostkę. Gdy pominiemy ten składnik, quiche również będzie dobre i nieco lżejsze:) Następnym razem spróbuję zrobić je w wersji warzywnej:).  Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawiamy.

Formę do tarty smarujemy masłem i układamy na niej ciasto. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.  Na przypieczone ciasto układamy plasterki cukini, boczek, mozzarellę, pomidora i oliwki. Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy ziołami. Pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!:)









a.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) Chyba się nie oprę i ukradnę ten przepis do swojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś wylądował na moim stole:) Pyszne. Boczek zastąpiłam kurczakiem, było pyszne.
    Smakowity przepis:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:) ja dzisiaj dojadłam resztunie ze smakiem a do tego kremik z dyni:) Pozdrawiam:))

      Usuń
  3. jak patrzę na to danie, to robię się głodna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...