niedziela, 18 listopada 2012
PRZEPIS: Quiche z cukinią, pomidorem i oliwkami
Jedna z moich ulubionych przekąsek:) Quiche świetnie sprawdza się na pikniku, ponieważ smakuje wyśmienicie prosto z piekarnika, a także na zimno. Zarówno quiche jak i wszelkiego rodzaju tarty są bardzo popularnym daniem w kuchni francuskiej. Tym, co je rozróżnia jest śmietanowo-jajeczna zalewa, którą dodajemy do quiche oraz wersje smakowe. Quiche podawane jest jedynie w wersji wytrawnej, podczas gdy z tartami możemy więcej eksperymentować dodając owoce i podając je jako deser:) Najbardziej znaną odmianą quiche jest Placek lotaryński - Quiche lorraine, zawierający m.in. boczek, sos bolognese i różne odmiany sera. Może kiedyś go wypróbuję w takiej wersji,a tymczasem piekę inną, skomponowaną na bazie składników mojej ulubionej pizzy:)
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
50 ml wody
żółtko
sól
Wypełnienie:
1 cukinia
1 pomidor
garść czarnych oliwek
2 kulki mozzarelli
boczek (opcjonalnie)
2 jajka
szklanka śmietany
sól, pieprz
zioła
Ciasto:
Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką. Najlepiej, gdy masło jest chłodne. Dodajemy żółtko, wodę i większą szczyptę soli, ugniatamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinkę, aby się schłodziło.
Wypełnienie:
Cukinię, pomidora, oliwki kroimy w plasterki. Rozdzielamy mozzarellę i kroimy boczek w kostkę. Gdy pominiemy ten składnik, quiche również będzie dobre i nieco lżejsze:) Następnym razem spróbuję zrobić je w wersji warzywnej:). Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem i układamy na niej ciasto. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 min. Na przypieczone ciasto układamy plasterki cukini, boczek, mozzarellę, pomidora i oliwki. Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy ziołami. Pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!:)
a.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda przepysznie :) Chyba się nie oprę i ukradnę ten przepis do swojej kolekcji :)
OdpowiedzUsuńŚmialutko!:)
UsuńDziś wylądował na moim stole:) Pyszne. Boczek zastąpiłam kurczakiem, było pyszne.
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis:)
Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało:) ja dzisiaj dojadłam resztunie ze smakiem a do tego kremik z dyni:) Pozdrawiam:))
Usuńjak patrzę na to danie, to robię się głodna!
OdpowiedzUsuń