Witam!
Tym razem dynia w mojej ulubionej kompozycji z rukolą i serem feta. Wierzcie mi lub nie, ale to połączenie jest genialne.. neutralna w smaku dynia z delikatnym i słonym serem feta oraz zdecydowany, nieco ostry smak rukoli. Do sałatki dodałam sos czosnkowo-ziołowy na oliwie, posypując wszystko sezamem. Wybaczcie jakość zdjęć;)
Składniki (2 porcje)
Pół kilograma dyni
1 opakowanie sera feta
2 pomidory
4 garści rukoli
kilka liści sałaty lodowej
łyżka sezamu
sól
sos:
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny/ octu
Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1,5cm x 1.5cm. Następnie układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny, aby kosteczki zmiękły.W międzyczasie kroimy pomidora, ser oraz płuczemy sałaty. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy oliwę z ziołami,i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Na sałacie lodowej i rukoli układamy pokrojonego pomidora, ser feta i ciepłe kostki dyni, skrapiamy sosem i posypujemy sezamem.. Smacznego!
a.
Fajne połączenie smaków, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMniam, idealne do obiadu. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie:) Musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za zaległości w odwiedzinach u Ciebie, ostatnio troszkę zaniedbałam zaprzyjaźnione blogi z braku czasu. Mam nadzieję, że wybaczysz mi to uchybienie.
OdpowiedzUsuńTeraz jestem i nadrabiam.
A sałatka ma przepiękne kolory oraz interesujące składniki.
Super :)
Świetnie wygląda! Zjadłabym trochę ;)))
OdpowiedzUsuń