sobota, 10 listopada 2012

PRZEPIS: Sałatka z dynią, rucolą i fetą



Witam!
Tym razem dynia w mojej ulubionej kompozycji z rukolą i serem feta. Wierzcie mi lub nie, ale to połączenie jest genialne..  neutralna w smaku dynia  z delikatnym i słonym serem feta oraz zdecydowany, nieco ostry smak rukoli. Do  sałatki dodałam sos czosnkowo-ziołowy na oliwie, posypując wszystko sezamem.  Wybaczcie jakość zdjęć;)


Składniki  (2 porcje)

Pół kilograma dyni
1 opakowanie sera feta
2 pomidory
4 garści rukoli
kilka liści sałaty lodowej
łyżka sezamu
 sól
sos:
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny/ octu

 Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 1,5cm x 1.5cm. Następnie układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na ok. pół godziny, aby kosteczki zmiękły.W międzyczasie kroimy pomidora, ser oraz płuczemy sałaty. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy oliwę z ziołami,i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu.  Na sałacie lodowej i rukoli układamy pokrojonego pomidora, ser feta i ciepłe kostki dyni, skrapiamy sosem i posypujemy sezamem.. Smacznego!




a.

5 komentarzy:

  1. Fajne połączenie smaków, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie:) Musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam za zaległości w odwiedzinach u Ciebie, ostatnio troszkę zaniedbałam zaprzyjaźnione blogi z braku czasu. Mam nadzieję, że wybaczysz mi to uchybienie.
    Teraz jestem i nadrabiam.

    A sałatka ma przepiękne kolory oraz interesujące składniki.
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda! Zjadłabym trochę ;)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...