środa, 3 kwietnia 2013

PRZEPIS: Tarta szpinakowa


Moja sympatia do wszelkich tart i quiche nie stanowi już chyba żadnej niespodzianki ;-) Tym razem podzielę się z Wami przepisem na tartę z dominującym akcentem szpinaku. Przygotowywałam ją już jakiś czas temu na pewne przemiłe spotkanie, gdzie pomysł na danie musiał być całkiem warzywny. Postaram się jak najlepiej odwzorować tamtą tartę, więc P. szykuj swoją foremkę! :)

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
Kostka masła
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
 
Szpinak- u mnie niestety mrożony- 1 opakowanie
Pół cebuli
Czerwona papryka
8 pieczarek
1 kulka mozzarelli
mały jogurt naturalny
3-4 ząbki czosnku
oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz

Muszę przyznać, że składniki na ciasto podałam mocno "na oko". Zawsze robię je na czuja i dodaję całą kostkę masła, aby było kruche i smaczne. 

Mąkę przesiewamy przez sitko i wbijamy jajko. Dodajemy chłodne masełko, posiekane w kostkę, oraz szczyptę soli i mocno ugniatamy ciasto, aż wszystkie składniki połączą się. Bardzo lubię ten etap, ponieważ wyrabianie ciasta pozwala mi się trochę wyżyć. Jeśli nie macie siły w dłoniach, spróbujcie o tym nie myśleć, a potraktować tę czynność jako terapię odstresowującą ;-)Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię lub woreczek i chłodzimy w lodówce przynajmniej 30 minut.

Kroimy warzywa: paprykę i cebulkę w kostkę, pieczarki w paski. W garnku na małym ogniu rozmrażamy szpinak, a gdy już zmieni konsystencję, dodajemy czosnek i jogurt naturalny.
W międzyczasie na patelni zrumieniamy cebulkę, dodajemy paprykę, pieczarki i całość lekko podduszamy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do naszego garnka ze szpinakiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dusimy jeszcze przez chwilkę.

Ciastem wykładamy foremkę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temperatura 220 stopni). Następnie wyciągamy tartę, dodajemy nadzienie warzywne a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.
Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Smacznego! :)
 










 a.

3 komentarze:

  1. nie napisalac czy smarujesz forme przed wykladaniem ciasta
    i czy odcedzasz farsz?

    OdpowiedzUsuń
  2. oraz - jakiej srednicy ma byc forma?
    i czy piekarnik juz rozgrzany czy wstawiamy na zimno ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mozzarellę, już mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...