niedziela, 15 kwietnia 2012

Burgery z góralskim oscypkiem



Książkę kucharską Pascala Brodnickiego miałam otwartą na tym przepisie od miesięcy, ale jakoś nie było dnia, żebym je w końcu zrobiła, chociaż ochotę każdego dnia miałam niemałą. kto nie miałby? Szczególnie moje uczucie zostało zintensyfikowane po wizycie w blt&flatbreads.
Tak więc czekałyśmy do weekendu, naładowałyśmy aparaty i start. Nie byłyby prawdziwymi burgerami, gdybym te sztuczne bułki zastąpiła normalnymi, pszennymi. Na teraz. A z góralskim oscypkiem tworzą ciekawą kombinację.  
Lepsze niż jedzone gdziekolwiek indziej, i ani pracochłonne, ani czasochłonne. 

PRZEPIS: 4 porcje
wg przepisu z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! cz. 2"

400 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
150 g bułki tartej
2 posiekane szalotki
2 posiekane ząbki czosnku
10 posiekanych korniszonów
sól, pieprz
oliwa do smażenia burgerów
4 bułki do hamburgerów
1 cebula obrana i pokrojona w talarki
2 pomidory pokrojone w plastry o grubości 5 mm
1 oscypek pokrojony w plastry o grubości 5 mm
4 liście sałaty karbowanej

SOS bbq
10 łyżek ketchupu 
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki posiekanej bazylii

Wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, szalotkę, czosnek i korniszony. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 4 burgery, smaz na rozgrzanej patelni. Bułki rozetnij w poprzek i podpiecz w piekarniku/na grillu po stronie przecięcia. Na spodach ułóż liście sałaty, krążki cebuli, gotowe burgery, plastry pomidorów i oscypka. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, podmaruj zdjęte z grilla burgery i przykryj odciętymi wierzchami bułek.








Smacznego!

 f&a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...