czwartek, 19 kwietnia 2012

PRZEPIS: Żeberka w sosie miodowym



Witam!

Żeberka w sosie miodowym robiłam już drugi raz i znowu wyszły pyszne. Kompozycja tego mięsa ze słodkim sosem wydaje się być idealna. Nigdy nie byłam wielką fanką żeberek i jadałam je jedynie przyrządzone na grillu, a pomysł na to danie zaczerpnęłam z internetu i zmodyfikowałam po swojemu. Z pewnością będę go wykorzystywać jeszcze wiele razy. Tym razem wersja z papryką, jednak jeśli akurat nie mamy jej w lodówce- nic straconego, używamy samej cebuli.

Składniki:
1 kg żeberek mięsnych
2 duże czerwone cebule
pół papryki (opcjonalnie)
5-6 ząbków czosnku
2-3 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka octu (lub soku z cytryny)
pieprz
sól
bazylia
 olej do smażenia

Żeberka porcjujemy, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.  W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę, a czosnek w plastry. Żeberka podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Możemy już w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik do temp. 200 stopni. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy cebulkę, czosnek i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy miód, ocet, przyprawy  i koncentrat. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Gotowym sosem zalewamy żeberka i wstawiamy całość do piekarnika na około 50-60 min.
Podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniaczkami.


Smacznego!
 




 
 a.


5 komentarzy:

  1. i już mam obiad na jutro!!!!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznego Elu! ja niestety na diecie i na razie muszę zapomnieć o wszystkich kalorycznych pysznościach:((( a.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam i powiem ze pyszne byly bez dwoch zdan:)
    pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłem żeberka w miodzie wg. przepisu i co? Cud miód.Bardzo smaczne. Polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...