Witam!
Żeberka w sosie miodowym robiłam już drugi raz i znowu wyszły pyszne. Kompozycja tego mięsa ze słodkim sosem wydaje się być idealna. Nigdy nie byłam wielką fanką żeberek i jadałam je jedynie przyrządzone na grillu, a pomysł na to danie zaczerpnęłam z internetu i zmodyfikowałam po swojemu. Z pewnością będę go wykorzystywać jeszcze wiele razy. Tym razem wersja z papryką, jednak jeśli akurat nie mamy jej w lodówce- nic straconego, używamy samej cebuli.
Składniki:
1 kg żeberek mięsnych
2 duże czerwone cebule
pół papryki (opcjonalnie)
5-6 ząbków czosnku
2-3 łyżki miodu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka octu (lub soku z cytryny)
pieprz
sól
bazylia
olej do smażenia
Żeberka porcjujemy, przyprawiamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę, a czosnek w plastry. Żeberka podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Możemy już w tym czasie zacząć nagrzewać piekarnik do temp. 200 stopni. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy cebulkę, czosnek i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy miód, ocet, przyprawy i koncentrat. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Gotowym sosem zalewamy żeberka i wstawiamy całość do piekarnika na około 50-60 min.
Podawać z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniaczkami.
Smacznego!
a.
i już mam obiad na jutro!!!!:D
OdpowiedzUsuńsmacznego Elu! ja niestety na diecie i na razie muszę zapomnieć o wszystkich kalorycznych pysznościach:((( a.
OdpowiedzUsuńzrobilam i powiem ze pyszne byly bez dwoch zdan:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na swojego bloga
Wczoraj robiłem żeberka w miodzie wg. przepisu i co? Cud miód.Bardzo smaczne. Polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńbape clothing
OdpowiedzUsuńhermes birkin
moncler outlet
golden goose sneakers
off white clothing