Spieszę się na spotkanie z Falką, więc dzisiaj podam same konkrety i wspomnę, że pracuję nad fajnymi przekąskami z owocami (truskaweczki) i mam nadzieje, że niedługo zobaczycie efekty.
Zapiekane cukinie są super na obiad, przekąskę, a także jako przystawka na imprezę.
Składniki:
4 duże cukinie
papryka
ok. 0.5 kg mięsa mielonego
250 g pieczarek
mozzarella
pomidory (użyłam te w puszce)
czosnek
sól
pieprz
bazylia
oregano
oliwa do smażenia
Cukinie myjemy, kroimy na pół i wydrążamy przy pomocy łyżki. Miąższ odkładamy do miseczki- zostanie użyty do nadzienia. Pieczarki, paprykę i miąższ cukinii kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem, bazylią i oregano, następnie smażymy na oliwie. Gdy mięso będzie prawie podsmażone, wrzucamy paprykę, a następnie cukinię i pieczarki. Podczas gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pomidory i doprawiamy ziołami do smaku. Pozostawiamy na patelni aż warzywa całkowicie zmiękną. Wydrążone cukinie układamy na blaszce lub w pojemniku żaroodpornym i opiekamy ok. 10 min w temp. 220 stopni. Opieczone cukinie wypełniamy nadzieniem, a na wierzch kładziemy plasterki sera mozzarella. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min.
Smacznego!
P.S. Mam nadzieję, że w pośpiechu niczego nie pominęłam;)
a.
Uwielbiam taką ,zwłaszcza jak nadzienie jest piekielnie ostre :)
OdpowiedzUsuńW końcu wykorzystałam któryś z Waszych przepisów- to jest po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Dzięki za komentarz..mam nadzieję, że niedługo coś znowu wpadnie Ci w oko i zasmakuje;)) pozdrawiam! a.
OdpowiedzUsuńPrze arcy mega super wyśmienite! jest niewiele potraw, które mają u mnie bardzo dobrą ocenę ale zapiekane cukinie to po prostu rewelacja! ;)
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że zrobiłam małą modyfikację, dodałam ser żółty ale to chyba aż tak w smaku nie różniło się od oryginału ;) .Marta
Usuń