Witam!
To jest jedno z moich ulubionych dań, gdy wiem że muszę przygotować obiad dla wszystkich. Jest stosunkowo proste w wykonaniu, uniwersalne i bardzo smaczne. Zazwyczaj robię większą ilość pulpetów (podwajam ilość poniżej podanych składników) aby mieć spokój z obiadem na dłużej;)) Odgrzewane smakują równie dobrze jak świeżo podane, a nawet gdy w garnku nie ma już pulpetów, sos znika równie szybko jak i one.
Składniki (4 os.):
Pulpety:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- czerstwa bułka lub 2 kromki chleba
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- ok. 2,5 l bulionu
- duży pęczek koperku
- 2 marchewki
-pół szklanki śmietany
- 2, 3 łyżki mąki ( w razie potrzeby, gdy sos wyjdzie zbyt rzadki)
-ziele angielskie, sól, pieprz
Przygotowanie pulpecików niewiele różni się od przygotowywania kotletów mielonych;) Mięso mielone łączymy z pokrojoną cebulką, jajkiem, przyprawami. Całość mieszamy. Pieczywo wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, następnie czekamy aż namoknie. Miękkie pieczywo odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa, mieszamy dokładnie. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kotleciki - moje zwykle są kuliste;). Aby kotleciki nie kleiły się zbytnio i nie rozpadały dłoniach, możemy lekko obtoczyć je w mące. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy pulpety z każdej strony. W międzyczasie gotujemy bulion, do którego wrzucamy gotowe kotleciki. Gotujemy 30 min. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy na tarce o grubych oczkach. Koperek myjemy i kroimy drobno. Po 30 minutach dodajemy marchewkę, gotujemy ok. 20 minut. Następnie wrzucamy koperek, sos doprawiamy do smaku i gotujemy kolejne 15-20 minut. Na sam koniec zabielamy go śmietaną, a w przypadku gdy sos wyjdzie za rzadki, śmietanę mieszamy z mąką w kubeczku i dolewamy odrobinę sosu, aby nie powstały grudki. Śmietanę z mąką i sosem wlewamy garnka i gotujemy jeszcze chwilkę.
Najlepiej podawać z ziemniakami, bądź ryżem. Dobrze smakuje również odgrzany, na szybko i z chlebem;)
Smacznego!
a.
pyszne!
OdpowiedzUsuń