miała być domowa nutella, ale z powodu braku orzechów laskowych, nie mogła być. Innym razem.
Ale jest inny krem czekoladowy. Nie ekwiwalent, nutelli, bo ona jest nie-do-podrobienia, ale krem. Coś słodkiego. Na kanapki, na herbatniki, łyżeczką prosto ze słoika? opcji wiele.
chrupiący, bo z dodatkiem płatków kukurydzianych. zimny i gęsty, bo trzymany min. 1 h w lodówce. słodko-gorzki, bo z gorzkiej czekolady. i gładki jak musss.
PRZEPIS:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego, lub ryżowego
1/4 szkl cukru pudru
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 opakowanie (250g) serka mascarpone
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 łyżka mleka
Czekoladę rozłamać na kawałki i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym i szczyptą soli nad garnkiem z gotującą się wodą. Roztopić, od czasu do czasu mieszając.
Płatki mikserem rozdrobnić. Wlać łyżkę mleka, żeby trochę rozmiękły.
Do rozpuszczonej czekolady dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone. Skrupulatnie i wolnym ruchem połączyć składniki w jedna masę.
Na koniec dodać rozdrobnione płatki kukurydziane i połączyć z masą czekoladową.
Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na min. 1 h.
SMACZNEGO!
aaaa boski musi byc :)
OdpowiedzUsuńDodatek płatków mnie zaciekawił. Ostatnio ciągle kupuję Nutellę, ale chyba następnym razem zrobię już domowy krem czekoladowy, taki jak Twój :)
OdpowiedzUsuńSmacznie sie zapowiada i na pewno przyjemnie chrupie dzieki platkom!
OdpowiedzUsuńjezu! jaki bajeczny słoiczek. Wyślij mi pocztą! mogłabym to jeść łyżeczką..super ;)
OdpowiedzUsuń