miała być domowa nutella, ale z powodu braku orzechów laskowych, nie mogła być. Innym razem.
Ale jest inny krem czekoladowy. Nie ekwiwalent, nutelli, bo ona jest nie-do-podrobienia, ale krem. Coś słodkiego. Na kanapki, na herbatniki, łyżeczką prosto ze słoika? opcji wiele.
chrupiący, bo z dodatkiem płatków kukurydzianych. zimny i gęsty, bo trzymany min. 1 h w lodówce. słodko-gorzki, bo z gorzkiej czekolady. i gładki jak musss.
PRZEPIS:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego, lub ryżowego
1/4 szkl cukru pudru
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 opakowanie (250g) serka mascarpone
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 łyżka mleka
Czekoladę rozłamać na kawałki i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym i szczyptą soli nad garnkiem z gotującą się wodą. Roztopić, od czasu do czasu mieszając.
Płatki mikserem rozdrobnić. Wlać łyżkę mleka, żeby trochę rozmiękły.
Do rozpuszczonej czekolady dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone. Skrupulatnie i wolnym ruchem połączyć składniki w jedna masę.
Na koniec dodać rozdrobnione płatki kukurydziane i połączyć z masą czekoladową.
Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na min. 1 h.
SMACZNEGO!
aaaa boski musi byc :)
OdpowiedzUsuńDodatek płatków mnie zaciekawił. Ostatnio ciągle kupuję Nutellę, ale chyba następnym razem zrobię już domowy krem czekoladowy, taki jak Twój :)
OdpowiedzUsuńSmacznie sie zapowiada i na pewno przyjemnie chrupie dzieki platkom!
OdpowiedzUsuńjezu! jaki bajeczny słoiczek. Wyślij mi pocztą! mogłabym to jeść łyżeczką..super ;)
OdpowiedzUsuńhsdf651hy
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet