Ostatnio na fromfoodtofun same słodycze, dogadzamy sobie:). Tym razem muffinki z chrupiącymi orzechami, których zebrałam wielki worek podczas ostatniego pobytu w domu. Aby dodać słodyczy, użyłam miodu i białej czekolady. Jej roztopione kawałeczki wyglądają bardzo apetycznie:) Dodam, że to nie jest koniec serwowania słodkości a już niedługo pojawi się kolejny przepis na muffiny, tym razem z dynią:) Zdradzę, że rozpoczynamy właśnie ciekawą współpracę ze świetnymi dziewczynami z madeinwrocław. Mamy mnóstwo pomysłów, więc będzie bardzo ciekawie..Zapraszam do oglądania!
Składniki:
- 125 g mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 60 cukru
- 5 dużych łyżek miodu
- 30 ml jogurtu
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 10 orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 60 cukru
- 5 dużych łyżek miodu
- 30 ml jogurtu
- 60 ml oleju roślinnego
- 1 jajko
- 10 orzechów włoskich
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- tabliczka białej czekolady
Orzechy obieramy ze skorupek i rozdrabniamy. Czekoladę kruszymy.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, miód i ekstrakt. Suche składniki mieszamy razem (mąka, proszek, cynamon) i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy. Rozlewamy do papilotek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
a.
jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuń