środa, 18 lipca 2012

PRZEPIS: Tarta cytrynowa


Słodko kwaśny smak tej tarty jest nieprzewidywalny, zarazem kuszący. Daje odczuć obecność jabłek, których w tym przepisie nie ma. Sok z cytryny intensywnie przechodzi przez całość masy, pozostawiając w ustach długo po skończeniu kawałka. Na samą myśl o podrażniającym, soczystym smaku dodanej cytryny, która zdecydowanie nadała charakter całości, ślinka cieknie. Przy podaniu z lodami, stanowi mocną konkurencję dla szarlotki. :)

PRZEPIS:

Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1/2 szkl płatków migdałów
1/3 szkl cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
szczypta soli
110 g zimnego masła pokrojonego w kostki
1 duże jajko

Migdały wymieszać z 1/4 szkl mąki i zmielić w mikserze. Dodać pozostałą ilość mąki, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Wymieszać. 
Następnie dodać pojedynczo kostki masła, na koniec jedno jajko. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników w zwarte ciasto. Odłożyć do lodówki na min 30 min. Można zrobić ciasto dzień wcześniej, żeby na noc pozostało w lodówce, lub nawet do kilku dni. 

Przed przygotowaniem masy cytrynowej, wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować.

Nagrzać piekarnik do 175 st.C
Blaszkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto na tartę. Zostawić grubszą warstwę ciasta na bokach tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto nie pęczniało na podstawie blaszki podczas pieczenia. Na tak przygotowaną warstwę wyłożyć drugą warstwę papieru do pieczenia i wysypać ciężar (ryż, fasola, etc.) na ciasto, żeby nie rosło podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, zdjąć fasolkę lub ryż wraz z górną warstwą papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika ponownie na 10 min. W tym czasie przygotować masę cytrynową.

Masa cytrynowa:
1 1/4 szkl białego lub trzcinowego cukru
3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny (4-5 cytryn)
4 jajka plus 1 żółtko
90 g masła pokrojonego w kostki
szczypta soli

W dużym garnku połączyć cukier z sokiem z cytryny i sól. Dodać jajka i wymieszać. 
Wstawić na średni gaz i mieszać do momentu, w którym masa zacznie gęstnieć, cały czas mieszając.
Pod koniec dodać po małej kostce masła, które rozcieńczą stopniowo masę. Zdjąć z gazu i wylać do blaszki z upieczonym ciastem na tartę, starając się, aby nie wyciekało ponad ciasto. 

Masa bezowa:
3 białka
2/3 szkl cukru brązowego lub białego

Ubić białka na sztywno. Dodać stopniowo cukier, mieszając na małych obrotach. Wyłożyć na masę cytrynową.

Piec całość przez 10 min w temp 175 st.C, lub do momentu, aż beza nie zbrązowieje. Białka powinny być bardziej puszyte, niż na przedstawionych zdjęciach. Ja je za krótko ubijałam, niemniej jednak wyszło ok. 







3 komentarze:

  1. cudna, szaleje ostatnio za tartą cytrynową, robiłam ją już w kilku wersjach i zawsze zachwyca, zwłaszcza latem daje trochę wytchnienia :)
    p.s. wszystkie przepisy są bardzo zachęcające i pięknie to widzisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa poprawiam się na "widziecie!" nie wiedziałam, ze jesteście dwie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...