środa, 24 października 2012

PRZEPIS: Zapiekane pomidory z nadzieniem


Witam!
Zapiekane pomidory robiłam już jakiś czas temu i długo zastanawiałam się czy umieścić ten przepis na blogu. Jest to potrawa dla miłośników pomidorów a znam takie osoby, które ich nie znoszą;) Najważniejszy w tym zestawieniu jest oczywiście (wow!) pomidor:) Dlatego używajmy tylko tych bardzo smacznych i aromatycznych, dobrze wybranych i najlepiej własnych. Kwaśne i bezsmakowe pomidory sprawią, że ta potrawa nie będzie nam smakować.


Składniki:
4 pomidory
1 jajko
kukurydza
ser camembert (4 plastry)
ser żółty starty (garść)
sól, pieprz, 
zioła (bazylia, oregano, tymianek)
kilka kropli oliwy


Wycinamy z pomidorów środek. W misce mieszamy jajko, kukurydzę, wycięte środki pomidora, ser żółty starty. Przyprawiamy solą, pieprzem i dość obficie ulubionymi ziołami. Wnętrze pomidorów skrapiamy oliwą, a następnie wlewamy do nich przygotowane nadzienie. Na wierzch kładziemy plasterek sera camembert. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut.

Smacznego!





a.

poniedziałek, 22 października 2012

PRZEPIS: Lekkie śniadanie - jajko w koszulce na sałacie




Witam!
Pora nieco zmienić menu na FOODandFUN:) Po wszystkich słodkich smakołykach mamy dla Was pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie, może troszkę czasochłonny, ale warto wstać pół godziny wcześniej, aby zjeść takie śniadanie w domu :) Do jajka na sałacie proponuję podać gorące tosty posmarowane lekko masełkiem... mmm!



Składniki:

Jajko
mix sałat (garść)
pomidor
łyżka octu


Sos:
łyżka oliwy
ząbek czosnku
pieprz, sól
kilka kropli soku z cytryny
bazylia, oregano, tymianek



Sałatę i pomidora myjemy. Sałatę osuszamy i układamy na talerzu. Pomidora kroimy i układamy na sałacie. Przygotowujemy sos. Do oliwy wrzucamy przyprawy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odstawiamy na moment. W garnku gotujemy wodę z odrobiną octu. Do wrzącej wody wbijamy ostrożnie jajko i gotujemy ok. 2-3 minuty. Sałatę z pomidorami skrapiamy sosem. Przygotowujemy tosty. Jajko"wyławiamy" i kładziemy na sałacie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!







a.

niedziela, 21 października 2012

PRZEPIS: Ciasto marchewkowe




Witam!
Ciasto marchewkowe jest według mnie całkiem podobne w smaku do keksa. Delikatne  i nie przesadnie słodkie, jest idealne jako przekąska, do kawy lub na jesienny piknik w parku. Dodatkowo użyłam w nim orzechów włoskich, których jak już wspominałam, mam tej jesieni naprawdę dużo:) Właściwie ciasto marchewkowe można robić przez cały rok, jednak mi kojarzy się z ono z jesienią.. Ma ono niesamowity kolor i ciekawy smak (u mnie wzbogacony cynamonem),  dzięki czemu będzie idealnym deserem na jesiennych stołach oraz przebojem na piknikach:)


Składniki:
2 szklanki mąki ( u mnie pszenna pełnoziarnista)
1 szklanka cukru
1/2 do 2/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
duża garść orzechów (rozdrobnionych)
4 jajka
2 szklanki startej marchewki

 Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, marchewkę i mieszamy. Suche składniki łączymy w osobnym naczyniu, po czym mieszamy z mokrymi. Dodajemy orzechy.  Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!











a.

niedziela, 14 października 2012

PRZEPIS: Muffiny z orzechami, miodem i białą czekoladą



Ostatnio na fromfoodtofun same słodycze, dogadzamy sobie:). Tym razem muffinki z chrupiącymi orzechami, których zebrałam wielki worek podczas ostatniego pobytu w domu. Aby dodać słodyczy, użyłam miodu i białej czekolady. Jej roztopione kawałeczki wyglądają bardzo apetycznie:) Dodam, że to nie jest koniec serwowania słodkości a już niedługo pojawi się kolejny przepis na muffiny, tym razem z dynią:) Zdradzę, że rozpoczynamy właśnie ciekawą współpracę ze świetnymi dziewczynami z madeinwrocław. Mamy mnóstwo pomysłów, więc będzie bardzo ciekawie..Zapraszam do oglądania!

Składniki:


- 125 g mąki pszennej, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3  łyżeczki cynamonu
- 60 cukru
- 5 dużych łyżek miodu
- 30 ml jogurtu
- 60 ml oleju roślinnego
- 1  jajko
- 10 orzechów włoskich
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- tabliczka białej czekolady


Orzechy obieramy ze skorupek i rozdrabniamy. Czekoladę  kruszymy.
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, miód i ekstrakt. Suche składniki mieszamy razem (mąka, proszek, cynamon) i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy orzechy oraz czekoladę i mieszamy. Rozlewamy do papilotek. Pieczemy  w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
Smacznego!












a.

poniedziałek, 8 października 2012

Krem czekoladowy!


miała być domowa nutella, ale z powodu braku orzechów laskowych, nie mogła być. Innym razem.
Ale jest inny krem czekoladowy. Nie ekwiwalent, nutelli, bo ona jest nie-do-podrobienia, ale krem. Coś słodkiego. Na kanapki, na herbatniki, łyżeczką prosto ze słoika? opcji wiele.
chrupiący, bo z dodatkiem płatków kukurydzianych. zimny i gęsty, bo trzymany min. 1 h w lodówce. słodko-gorzki, bo z gorzkiej czekolady. i gładki jak musss.

PRZEPIS:
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego, lub ryżowego
1/4 szkl cukru pudru
1 łyżka miodu
szczypta soli
1 opakowanie (250g) serka mascarpone
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 łyżka mleka

Czekoladę rozłamać na kawałki i umieścić w misce wraz z olejem kokosowym i szczyptą soli nad garnkiem z gotującą się wodą. Roztopić, od czasu do czasu mieszając.
Płatki mikserem rozdrobnić. Wlać łyżkę mleka, żeby trochę rozmiękły.
Do rozpuszczonej czekolady dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać cukier puder i serek mascarpone. Skrupulatnie i wolnym ruchem połączyć składniki w jedna masę.
Na koniec dodać rozdrobnione płatki kukurydziane i połączyć z masą czekoladową.
Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na min. 1 h.

SMACZNEGO!







sobota, 6 października 2012

PRZEPIS: Owsiane ciasteczka z czekoladą


Owsiane ciasteczka z czekoladą.  Zrobiłam kilkanaście wersji, zanim wyszły mi takie, jakich szukałam. Chrupiące z zewnątrz, z grubym, miękkim miąższem w środku.

Wyglądają bardzo zachęcająco. Nikt, kto dzisiaj się nimi zajadał, nie kończył na jednym. (hmm, można zajadać się jedną porcją, czegokolwiek!? Chyba nie.) 
W tej wersji nie są za słodkie, mają wystarczającą ilość czekolady i do tego chrupiąca tekstura, którą zawdzięczają bezwstydnej ilości płatków owsianych powoduje nieodpartą pokusę wyciągnięcia ręki po jednego. I kolejnego. I kolejnego.

Lubię dodawać płatki owsiane do wypieków, bo umiejętnie zmniejszają moje wyrzuty sumienia, kiedy jem deser, który może nie na pierwszy rzut oka, ale w istocie „ocieka” kaloriami. A fakt, że są płatki w środku, zawsze jest pocieszeniem, że przy okazji zawarte jest w nim coś zdrowego.  Ok, nie osądzajcie mnie. ;)

PRZEPIS:
200 g masła ( 1 kostka)
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki wody
200 g czekolady (jedna gorzka, jedna słodka)
100 g migdałów w słupkach (opcjonalnie, mogą być inne orzechy lub wcale)
3 szklanki płatków owsianych

Masło roztopić i ostudzić. Następnie wymieszać w mikserze z cukrem.
W osobnej misce połączyć mąkę, sól, sodę i cynamon. 
Czekoladę pokroić w małe kostki i wymieszać z suchymi składnikami. Dodać opcjonalnie orzechy.
Do masła z cukrem dodać jajka, po jednym, za każdym razem dobrze ubijając. Następnie dodać miód.
Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać mikserem. Na koniec dodać 3 szklanki płatków owsianych i dobrze połączyć. Dodać 2 łyżki wody. Jeżeli ciasto będzie ciężkie do wyrobienia, dodać kolejne łyżki wody.
Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
Wyrobioną masę formować w kulki wielkości piłki do ping-ponga ;) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie 5 cm od siebie. Ciasteczka rozrosną i rozpłaszczą się podczas pieczenia.
Piec 20-25 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić na kratce. 
Ciasteczka po wyjęciu od razu z piekarnika są miękkie, twardnieją podczas stygnięcia, i w tym czasie zrobią się kruche.
SMACZNEGO!














f.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...