Witam,
Jakiś czas temu po raz pierwszy przyrządzałam szparagi. Nie mając pewności co do ich smaku, postawiłam na bezpieczne połączenie z warzywami, wędliną i sosem a'la tatarski. Będę polecać ten sposób osobom, które chcą dopiero poznać ich smak :) Jak dla mnie przypominają smakiem 'nogę od brokuła' - tylko są bardziej włókniste. Ogółem smaczne i zdrowe. Pamiętajmy jednak, aby wybrać świeży pęczek i nie gotować długo (5-7 min.). Udało mi się znaleźć zabawną radę n.t. wyboru szparagów- postukaj jednym o drugim i jeśli brzęczą to są świeże ;) Zarówno przy białych, jak i zielonych szparagach należy usunąć dolną część łodygi. Białe szparagi obieramy.
Jakiś czas temu po raz pierwszy przyrządzałam szparagi. Nie mając pewności co do ich smaku, postawiłam na bezpieczne połączenie z warzywami, wędliną i sosem a'la tatarski. Będę polecać ten sposób osobom, które chcą dopiero poznać ich smak :) Jak dla mnie przypominają smakiem 'nogę od brokuła' - tylko są bardziej włókniste. Ogółem smaczne i zdrowe. Pamiętajmy jednak, aby wybrać świeży pęczek i nie gotować długo (5-7 min.). Udało mi się znaleźć zabawną radę n.t. wyboru szparagów- postukaj jednym o drugim i jeśli brzęczą to są świeże ;) Zarówno przy białych, jak i zielonych szparagach należy usunąć dolną część łodygi. Białe szparagi obieramy.
Składniki na 2 porcje
Sałatka:
Pęczek szparagów
Główka sałaty karbowanej
Pomidor cytrynowy
4 plastry dużej szynki
Garść rukoli
Sos:
Szklanka jogurtu naturalnego
Łyżka majonezu
Pół czerwonej cebuli
2 jajka
sól, pieprz
zioła wg. upodobań
Sos:
Jajka gotujemy na twardo, po czym kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Sałatka:
Warzywa myjemy. Kroimy pomidory. Usuwamy dolną część łodygi szparagów, gotujemy je 5-7 min. (białe nieco dłużej). W międzyczasie na talerzach układamy liście sałaty. Ugotowane szparagi owijamy szynką (najlepiej jest do tego celu wybrać dużą). Na wierzch kładziemy rukolę, pomidora i polewamy sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz